De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Met grote snelheid sjeest een colonne in de ochtend naar het werk en in de avond weer naar huis. Zelfs bejaarden wagen zich aan deze gemakkelijke wijze van verplaatsen. Bij de jeugd is de Fatbike populair, die in matzwart, met dikke banden grote zadels en met coole bedrukking wordt bereden. Ook jonge kinderen onder de twaalf jaar scheuren ermee rond. Deze tweewielers zijn op zeer eenvoudige wijze te chiptunen; opvoeren met een computer. Vooral jongeren laten dit graag doen. Wat men niet weet, is dat dit verstrekkende gevolgen heeft voor de aansprakelijkheid.
De wegenverkeerswet ziet een normale e-bike niet als een motorvoertuig, mits de elektrische aandrijving automatisch stopt bij 25 km/uur. Als die elektrische aandrijving verder gaat (zoals bij gechiptunde versies), dan is sprake van een motorrijtuig. Het gevolg is, dat als een dergelijke fiets een aanrijding heeft met een niet-motorrijtuig (zoals een normale fiets of een voetganger) zowel de bestuurder als de eigenaar van de e-bike hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade.
In geval van minderjarigen onder de twaalf jaar is dat altijd voor de gehele schade en boven de twaalf jaar sowieso voor 50%. Het maakt dan niet uit of de voetganger door rood de straat oversteeekt of de fietser waar tegenaan wordt gereden geen voorrang had verleend. Alleen in geval van opzet door het slachtoffer kan de dans worden ontsprongen (en dan geldt dat alleen specifiek boven de twaalf, daaronder is het nog moeilijker voor de eigenaar en bestuurder van de e-bike).
De reden is dat de wegenverkeerswet zo is geschreven om de zwakkeren te beschermen. Het motorrijtuig moet zich verplicht verzekeren, maar een dergelijke verplichting bestaat niet voor een normale e-bike en het laat zich raden of een verzekeraar een opgevoerde e-bike in dekking wil nemen. Je zou toch ouders zijn van een kind van onder de twaalf die met een opgevoerde Fatbike van een buurjongen een aanrijding maakt met een kleuter die in een rolstoel terecht komt.
Als ouder ben je dan risico aansprakelijk voor jouw kind, dus je moet de schade vergoeden die jouw kind veroorzaakt. Sterker nog, als jouw kind een Fatbike laat opvoeren en de buurjongen rijdt tegen een kleuter aan, dan geldt hetzelfde. Je bent niet verzekerd. Dergelijke aansprakelijkheid valt niet onder een normale aansprakelijkheidsverzekering, maar onder de WAM verzekering bekend onder het gemotoriseerde verkeer (die er dus niet is). In een dergelijk geval kan door het slachtoffer het Waarborgfonds Motorverkeer worden aangesproken. Die vergoedt dan de schade.
Dit gebeurde bijvoorbeeld in een procedure waar de rechtbank Gelderland op 25 september 2024 uitspraak heeft gedaan (Rb. Gelderland 25-09-2024, ECLI:NL:RBGEL:2024:7699). In die procedure is de bestuurder van de e-bike niet verschenen, hetgeen niet verbazingwekkend is bij jongeren. Het Waarborgfonds neemt vervolgens verhaal op de veroorzaker (en mogelijk zijn ouders) en vermoedelijk ook op de eigenaar (en mogelijk diens ouders). Die zijn dus allemaal niet verzekerd zijn op grond van een normale aansprakelijkheidsverzekering en dat kan financieel heel verstrekkende consequenties hebben. Desondanks heeft tot op heden de minister een verzekeringsplicht voor e-bikes niet nodig geacht, welk standpunt recentelijk is herhaald.